Wat gebeurt er wanneer ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?

U heeft een huis gekocht en een hypotheek afgesloten. U betaalt iedere maand rente en aflossing, maar dan komt u in financiële problemen. U bent uw werk kwijtgeraakt of door een ongeluk of ziekte niet meer in staat om te werken. Een heel vervelende situatie waarbij u in het uiterste geval uw huis kunt kwijtraken. Belangrijk is om op tijd aan de bel te trekken!

Betalingsregeling

Wanneer u een betalingstermijn mist zal de bank contact met u opnemen om te vragen wat er aan de hand is. Weet u dat u de betalingstermijn gaat missen omdat u bijvoorbeeld uw baan bent kwijtgeraakt, dan is het handig om eerst zelf uw bank te bellen. Kunt u aangeven dat u binnenkort weer een nieuwe baan zult krijgen, dan is het mogelijk om een betalingsregeling te treffen met de bank. Het is ook in het belang van de bank of hypotheekverstrekker dat u aan uw betalingsverplichting kunt voldoen. Zelfs wanneer dit tijdelijk een andere vorm heeft.

Verkoop van de woning

Heeft u grote problemen en gaat het niet om 1 of 2 betalingstermijnen die u mist, maar is het een structureel probleem? Dan zal de hypotheekverstrekker andere stappen willen nemen. Wanneer er geen uitzicht is op verbetering, dan zal de woning verkocht moeten worden zodat de hypotheek afgelost kan worden. De bank heeft in dit geval het liefst dat de huiseigenaar zelf de woning verkoopt, dit levert een hogere prijs op dan wanneer het huis via een executieveiling verkocht wordt. Lukt het niet om de woning te verkopen, dan zal de bank alsnog voor een executieveiling kiezen.

Oplossingen

Uiteraard wil de hypotheek graag dat u uw huis kunt behouden. Neem daarom altijd op tijd contact op met de bank of hypotheekstrekker welke mogelijkheden er zijn. Zo kan het zijn dat er een betalingsregeling mogelijk is. Maar het aanpassen van de hypotheekvorm kan ook een oplossing zijn. Het aanpassen van de hypotheekvorm kan ervoor zorgen dat de maandlasten lager worden of dat een rentepauze mogelijk is.

Nationale Hypotheek Garantie

Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dan zijn er vaak meer mogelijkheden. Zeker wanneer u in de problemen bent geraakt door een scheiding, overlijden, niet-verwijtbare werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Deze situaties in combinatie met een NHG zorgen ervoor dat veel geldverstrekkers in samenwerking met het NHG, oplossingen kunnen bieden. Het betaalbaar maken van de hypotheek en het behouden van de woning is dan het voornaamste doel.

Hypotheekadvies op maat

Wilt u weten hoe dit geregeld is bij uw hypotheek of hoe u een hypotheek met NHG kunt afsluiten? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Gana Adviesgroep. Wij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden.

Download de informatiesheets

Wat gebeurt er wanneer ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?