Aansprakelijkheidsverzekering

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die u beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Wanneer u schade toebrengt aan een ander of de spullen van een ander. Deze verzekering is niet verplicht maar wel handig. Want een ongeluk zit in een klein hoekje en de kosten van een kleine schade kunnen al snel behoorlijk oplopen. Uw Gana Adviesgroep adviseur helpt u graag de juiste aansprakelijkheidsverzekering kiezen.

Wat is het verschil tussen aansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering sluit u af voor uzelf als privépersoon. Bovendien is deze, afhankelijk van de voorwaarden van uw verzekeraar, ook geldig voor de andere leden van uw gezin als u of zij schade veroorzaken aan (de spullen van) iemand anders. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor schade die u veroorzaakt bij de uitoefening van uw beroep en wordt afgesloten door de eigenaar van het bedrijf waar u voor werkt. 

Bent u ZZP-er of zelf eigenaar van een bedrijf, dan sluit u dus ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af naast uw privé aansprakelijkheidsverzekering.
 

Belangrijk om te weten

Belangrijk om te weten is dat de schade die u veroorzaakt met de auto niet verzekerd is onder uw aansprakelijkheidsverzekering. Dit valt onder uw verplichte WA-autoverzekering. Uiteraard is opzettelijk veroorzaakte schade ook niet verzekerd, net als de schade die veroorzaakt is terwijl u aan het werk was. Hiervoor heeft u een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Bij veel verzekeraars geldt uw aansprakelijkheidsverzekering wereldwijd, dus ook als u op vakantie bent.

Meer weten over: Aansprakelijkheidsverzekering?

Controleer goed de voorwaarden

In de voorwaarden van elke verzekering worden clausules opgenomen die bepaalde zaken uitsluiten van verzekering. Zo worden bij aansprakelijkheidsverzekeringen vaak schades die puur bestaan uit financiële schade uitgesloten. Deze schade noemt men ook wel zuivere vermogensschade in verzekeringstermen. Ook schade aan gehuurde zaken, niet uw eigendom maar wel onder uw hoede, wordt niet altijd gedekt. Het is goed om te weten wat nu wel en niet precies verzekerd is. Bij twijfel kunt u altijd uw verzekeringsadviseur raadplegen.

Niet verplicht

Voor u als privépersoon is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Dit in tegenstelling tot de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) die u verplicht bent af te sluiten als u eigenaar bent van een gemotoriseerd voertuig (lees: autoverzekering, scooterverzekering, etc). Hier ontstaat nogal eens wat verwarring door, want de termen komen best wel overeen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor u en uw gezin is wel handig om te hebben. Onbedoeld gaat er wel eens iets van waarde stuk bij een ander en dan bent u blij als u kunt terugvallen op deze verzekering. Wilt u weten welke aansprakelijkheidsverzekering bij uw situatie past? Een adviseur van Gana Adviesgroep helpt u graag de mogelijkheden bekijken.

De voordelen van een aansprakelijkheidsverzekering

Veelgestelde vragen Aansprakelijkheidsverzekering

Zijn mijn gezinsleden ook verzekerd bij een aansprakelijkheidsverzekering?

Ja, dat is mogelijk. Het is afhankelijk van de voorwaarden van de verzekeraar, maar het is mogelijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die voor ...

Valt schade aan mijn auto ook onder mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Nee, deze schade valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Ook de schade die u veroorzaakt mét de auto valt hier niet onder. Hiervoor moet u een ...

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, de aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen het risico van aansprakelijkheid bij schade aan een ander of aan de spullen van ...