Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Wanneer u (plotseling) komt te overlijden, worden uw nabestaanden, naast het verlies, geconfronteerd met een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Denk hierbij aan uw uitvaart waarvoor u een uitvaartverzekering afgesloten heeft, maar ook aan allerlei andere kostenposten als bijvoorbeeld de hypotheek of huur. Uw salaris valt bovendien weg als bron van inkomen. Met een overlijdensrisicoverzekering verzekert u uw nabestaanden van een eenmalige uitbetaling na uw overlijden.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert eenmalig een bedrag aan uw nabestaanden uit na uw overlijden. De ORV, zoals deze ook wel genoemd wordt, sluit u af voor een bepaalde looptijd en een bepaald uitkeringsbedrag. Komt u tijdens de looptijd te overlijden dan ontvangen uw nabestaanden een eenmalige uitkering van het verzekerde bedrag. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld het wegvallen van uw inkomen compenseren. Een overlijdensrisicoverzekering is niet bedoeld om de uitvaart te regelen, maar het is een levensverzekering die uw nabestaanden helpt met de veranderingen in de financiële situatie na uw overlijden.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

De belangrijkste reden is eigenlijk al gegeven; u wilt voorzien in de financiële situatie van uw nabestaanden na uw overlijden. Stel, u bent kostwinnaar met een gezin met kleine kinderen. U wilt ervoor zorgen dat uw partner de hypotheek of huur kan blijven betalen na uw overlijden. Met een overlijdensrisicoverzekering geeft u uw nabestaanden wat meer zekerheid in een moeilijke tijd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering te koppelen aan uw hypotheek. Dan wordt (een deel van) de uitkering rechtstreeks aan de verzekeraar uitgekeerd bij overlijden. Maar uiteraard kunt u deze ook afzonderlijk van uw hypotheek afsluiten.

Welke vormen van overlijdensrisicoverzekering bestaan er?

Wanneer u een overlijdensrisicoverzekering afsluit zijn er drie verschillende vormen waar u uit kunt kiezen:

  • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
  • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
  • Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
Meer weten over: Overlijdensrisicoverzekering?

Download de informatiesheets

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is het bedrag van uitkering gedurende de gehele looptijd hetzelfde. Dit is handig voor kosten die op langere termijn hetzelfde blijven. Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering verzekert u een kapitaal die per jaar met een gelijkblijvend bedrag daalt. Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering neemt het kapitaal ook jaarlijks af maar deze daling is in het begin van de looptijd minimaal en tegen het einde daalt deze sneller. Deze vorm wordt vaak gekoppeld aan een afgesloten annuïteitenhypotheek en de daling sluit dan ook aan op de daling van uw hypotheekschuld.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Welke vorm van overlijdensrisicoverzekering geschikt is voor u en uw gezin is flink afhankelijk van uw situatie en in welke mate van uitkering u wilt voorzien mocht u komen te overlijden. Laat u daarom goed adviseren over de mogelijkheden. Een financieel adviseur van Gana Adviesgroep staat voor u klaar om uw persoonlijke situatie in kaart te brengen en u te voorzien van een gedegen advies.

De voordelen van een overlijdensrisicoverzekering

Veelgestelde vragen Overlijdensrisicoverzekering

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en erfrente?

Een overlijdensrisicoverzekering is bij een onverwacht overlijden heel belangrijk voor het opvangen van tijdelijke kosten. De nabestaanden ontvangen dan een eenmalige uitkering. Een erfrente verzekering ...

Kunnen mijn nabestaanden het geld van de overlijdensrisicoverzekering ook gebruiken voor mijn uitvaart?

Nee, daar is een overlijdensrisicoverzekering niet voor bedoeld. Een overlijdensrisicoverzekering keert een eenmalig bedrag aan uw nabestaanden. Het helpt uw nabestaanden met de veranderingen in ...

Wat is de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering?

De looptijd van de overlijdensrisicoverzekering bepaalt u samen met de adviseur van Gana Adviesgroep. Dit is heel erg afhankelijk van uw situatie.

Hoe wordt het bedrag dat wordt uitgekeerd bepaald?

Dit bedrag is afhankelijk van een aantal aspecten. Denk hierbij aan de hoogte van de inleg, de looptijd en welke vorm van overlijdensrisicoverzekering u afsluit. ...