Uw huis verhuren of ruilen; hoe zit het met de verzekeringen

Een familielid in uw huis laten wonen tijdens de vakantie is heel iets anders dan wanneer u uw huis te huur aanbiedt via Airbnb. Of wanneer u een woningruil wilt doen via een huizenruilplatform en u uw huis ruilt met een onbekende. Het is belangrijk om na te gaan wat de mogelijkheden zijn en wat u moet regelen op het gebied van uw verzekeringen.

Huur- of koopwoning

Het verhuren van uw woning kan geld opleveren en dit is natuurlijk mooi. Maar mag dit wel? Wanneer u een huurhuis heeft dan betekent dit dat u uw huis onderverhuurt. Hiervoor heeft u toestemming nodig van uw huisbaas of de woningcorporatie. Maar ook wanneer u een koopwoning heeft kunt u niet zomaar uw huis verhuren. Heeft u nog een hypotheek? Dan moet u eerst uw hypotheekvoorwaarden nakijken of u het huis mag verhuren. Veel hypotheekverstrekkers staan niet toe dat u uw huis verhuurt zolang de hypotheek niet is afgelost. Even uw huis verhuren is er dus niet zomaar bij.

Woningruil

Uw huis ruilen via een huizenruilplatform is natuurlijk heel erg leuk. Een verblijf in een andere plaats zonder dat er kosten aan verbonden zijn is fantastisch. Daar komt bij dat de huizen waarmee u ruilt vaak op een plaats staan waar geen hotels zijn. Zo kunt u kosteloos op vakantie in een woning tussen de lokale bevolking of op een hele bijzondere locatie. Maar wat als er tijdens de ruil schade ontstaat aan de woning? Dekt uw verzekering deze schade? Dit moet u controleren bij uw verzekeraar. In de voorwaarden staat waarschijnlijk aangegeven of er dekking is voor de schade die ontstaat bij tijdelijke verhuur/ruil. Het kan ook zijn dat de verzekeraar voor de periode waarin u de woning verhuurt of ruilt een hogere premie wil berekenen.

Zelf schade veroorzaken

Wanneer er schade aan uw woning ontstaat dan kan dit gedekt worden door uw woonhuisverzekering of moet dit verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die in uw huis woont. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor u. Wanneer u schade maakt in het huis waar u verblijft dan moet dit vergoed worden door uw aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor gelden vaak maximale bedragen. Laat u goed informeren voordat u vertrekt.

Verhuurdersgarantie

Verhuurt u uw huis via Airbnb of een andere organisatie? Dan kan het zijn dat deze organisaties verhuurdersgarantie aanbieden. Deze garantie kan voldoende dekking bieden. Laat u hier goed over informeren. De adviseurs van Gana Adviesgroep helpen u natuurlijk graag. Heeft u vragen over uw verzekeringen en welke aanpassingen er gedaan moeten worden? Wij staan voor u klaar.

Uw huis verhuren of ruilen; hoe zit het met de verzekeringen