Kan ik de overwaarde van mijn huis verzilveren?

Wanneer u met pensioen gaat is dat een moment van rust. U gaat genieten van het leven en de extra vrije tijd die u nu heeft. Het is ook een moment waarop veel mensen ontdekken dat een pensioen, ondanks dat deze goed geregeld is, vaak minder financiële ruimte biedt dan het oude salaris. Wanneer u een eigen huis heeft waarvan de hypotheek bijna of zelfs helemaal is afbetaald, dan is er wel extra financiële ruimte waar u gebruik van zou kunnen maken.

Verhuizen of niet?

Wanneer u een eigen huis heeft, dan is de waarde van dit huis vaak aanzienlijk hoger dan het bedrag waar u het destijds voor heeft gekocht. Daarbij is de hypotheek op deze leeftijd helemaal of voor het grootste deel al afgelost. De waarde van uw woning ligt in dit geval veel hoger dan de schuld die er nog op rust. Dit verschil heet overwaarde. Veel pensioengerechtigden zitten in deze situatie. Dit betekent dat uw vermogen ‘vast’ zit in uw huis. Wanneer u gebruik wilt maken van de overwaarde zou dat betekenen dat u het huis moet verkopen. Maar wat als u dat niet wilt?

De overwaarde van uw huis verzilveren

De hypotheekmarkt blijft ook niet stilstaan en biedt voor deze situatie passende oplossingen. Er zijn hypotheekproducten die speciaal gericht zijn op senioren met een pensioeninkomen. Dit betekent dat consumenten in de AOW-leeftijd nu tot maximaal 50% van de waarde van hun woning kunnen opnemen. Dit is een aflossingsvrije lening, waarbij u dus alleen rente betaalt. De rente staat dan voor minimaal 10 jaar vast, maar u kunt er ook voor kiezen om een langere periode te kiezen. Op die manier bent u ervan verzekerd dat de rente niet plotseling kan stijgen. De rente staat op dit moment historisch laag. Dit maakt het oversluiten van uw hypotheek extra interessant.

Fiscaal nadeel

Omdat u de hypotheek oversluit, is de rente niet meer fiscaal aftrekbaar. Dit is in de praktijk vaak geen enkel probleem. Het woningforfait en het lagere inkomen na uw pensioen zorgen ervoor dat een groot deel van de betaalde hypotheekrente niet meer op het fiscaal inkomen in mindering mag worden gebracht. Het fiscale voordeel bestaat daardoor eigenlijk al niet meer. Daarbij zijn de rentes heel laag, het rentebedrag zal daarom ook niet hoog zijn. Dit kleine fiscale nadeel, mag de voordelen eigenlijk niet in de weg staan.

Extra financiële ruimte creëren

Wanneer u uw woning niet wilt verkopen is dit de perfecte manier om extra financiële ruimte te creëren. U kunt het geld op verschillende manieren gebruiken: geniet van een mooie vakantie samen met uw kinderen en kleinkinderen of help ze door middel van een schenking. Maar u kunt het geld natuurlijk ook gebruiken als aanvulling op uw AOW, voor het aanpassen van uw woning of voor het inkopen van zorg.

Meer informatie over het verzilveren van uw overwaarde?    

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor het verzilveren van de overwaarde van uw huis? De adviseurs van Gana Adviesgroep informeren u hier graag over. Zij zetten alle voor- en nadelen voor u op een rij, zodat u samen de juiste beslissing kunt nemen in uw persoonlijke situatie. Maak vandaag nog een afspraak met een van de adviseurs van Gana Adviesgroep.

Download de informatiesheets

Kan ik de overwaarde van mijn huis verzilveren?