Ik wil mijn huis verkopen

U heeft besloten dat u uw huis wil gaan verkopen. Misschien heeft u al een ander huis op het oog of zelfs al gekocht. Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw eigen woning ook in de verkoop gaat. Maar hoe gaat dat en welke stappen moeten er genomen worden om een huis te verkopen. Gana Adviesgroep geeft u enkele tips.

Waarde woning bepalen

Allereerst is het belangrijk dat de waarde van uw woning bepaald wordt. De waarde van uw huis zegt veel over de verkoopmogelijkheden op de woningmarkt. Een makelaar maakt een taxatierapport waarin de waarde van uw woning wordt bepaald. Het taxatierapport wordt gemaakt aan de hand van de afmetingen van de woning en grond, ligging en omgevingsfacturen van de woning, onderhoudstoestand en de indeling van de woning. Aan de hand van dit rapport wordt de verkoopprijs bepaald.

Energielabel verplicht bij verkoop

Naast een taxatierapport moet u tegenwoordig ook een energielabel aanvragen voor uw woning. Op dit moment heeft iedere woning een voorlopig energielabel, echter wanneer u uw woning wilt verkopen dan moet u een definitief energielabel aanvragen. Het energielabel bepaalt hoe energiezuinig de woning is. Dit is vooral voor toekomstige kopers heel belangrijk. Een energielabel kost u gemiddeld zo’n €350,-.

Zelf verkopen of een makelaar inschakelen?

Een huis verkopen lijkt heel simpel. Toch komen er een hoop zaken bij kijken. Voor de waardebepaling heeft u sowieso een makelaar nodig, maar ook voor het verkopen van uw huis is het handig om een makelaar in de arm te nemen. Een makelaar heeft kennis van zaken, weet voor welk bedrag het huis verkocht kan worden, heeft inzicht in de markt en weet hoe een huis in de markt gezet moet worden. Ook voor bezichtigingen en de afhandeling van de verkoop is het handig een verkoopmakelaar in te schakelen.

Afhandeling van verzekeringen en hypotheek

Wanneer uw huis verkocht is, is het belangrijk om alles goed af te ronden. Heeft u een nieuwe woning gekocht? Dan kunt u de verzekeringen met eventuele aanpassingen over laten zetten op het nieuwe adres. Geef dit door aan uw verzekeringsadviseur. Ook het aanpassen van uw hypotheek moet u goed regelen. Sluit u uw huidige hypotheek af en kiest u voor een compleet nieuwe, houd er dan rekening mee dat u een boetebedrag moet betalen. Wilt u uw hypotheek aanpassen? Informeer dan naar de mogelijkheden bij uw hypotheekadviseur. De adviseurs van Gana Adviesgroep staan voor u klaar om u te helpen tijdens deze spannende tijd. Maak vandaag nog een afspraak voor de mogelijkheden.

Download de informatiesheets

Ik wil mijn huis verkopen