Ik wil mijn huis verduurzamen

De energiekosten stijgen al een lange tijd. Wilt u graag besparen op uw energiekosten en bijdragen aan een beter milieu? Dan kunt u kijken hoe u uw huis kunt verduurzamen. U hoeft hiervoor niet altijd een lening aan te vragen. Uiteraard is dat wel mogelijk, maar wanneer u uw huis al langere tijd in uw bezit heeft dan kunt u ervoor kiezen om de overwaarde van uw huis te gebruiken om uw huis verder te verduurzamen. Wij hebben de belangrijkste tips op het gebied van energie besparen voor u op een rijtje gezet.

Klein beginnen

Als eerste kunt u ervoor kiezen om over te stappen op LED verlichting. Hierdoor verbruikt u veel minder stroom dan met ouderwetse lampen. Dit is een kleine stap, welke ook een kleine investering vraagt. Het is echter een goed begin.

Isoleren

Isoleren is een heel belangrijk punt bij het verduurzamen van een woning. Een gemiddeld huis verliest al snel 20% van de warmte via de muren. Wanneer u de spouwmuren isoleert levert dat een hoop op en het zorgt voor minimale overlast. Het isoleren van een spouwmuur zorgt ervoor dat u op jaarbasis 1600Kg Co2 per jaar bespaart.

Naast het isoleren van de spouwmuur is het isoleren van het schuine dak een goede manier om energieverlies tegen te gaan. Het zorgt voor dezelfde besparing als het isoleren van de spouwmuren, maar is wel iets bewerkelijker. De kosten van het isoleren van het dak komt ongeveer neer op een investering van €5000,- en dit is meer dan het verduurzamen van de spouwmuren omdat dit rond de €1000,- kost.

Wilt u het complete isolatiepakket? Kies er dan ook voor om de vloer te isoleren. Vloerisolatie is heel comfortabel omdat de vloer hierdoor minder koud aanvoelt en er geen tocht meer is. Ga dus voor het totale plaatje.

HR++ glas

Veel huizen zijn voorzien van dubbel glas. Dat is een goede start. Het beschermt tegen warmte, kou en geluid. Het is nog beter om te kiezen voor HR ++ of driedubbel glas. Dit zorgt voor een nog betere isolatiewaarde en meer comfort in huis. Het is een grote investering en voor sommige huishoudens betekent het zelfs dat de kozijnen moeten worden vervangen. Kijk goed wat de mogelijkheden zijn voor uw woning. U kunt tot 800 kilo Co2 per jaar besparen wanneer u kiest voor HR++ glas.

Zonnepanelen

De salderingsregeling waarbij u geld ontvangt voor het stroom welke teruggegeven wordt aan het netwerk is verlengd door de overheid. Deze regeling wordt geleidelijk afgebouwd, maar tot 1 januari 2025 ontvangt u geld voor de energie die teveel opwekt wordt met zonnepanelen. Hierdoor is het heel rendabel om te kiezen voor zonnepanelen. U verdient uw investering nu nog sneller terug. De levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. De hoogte van de investering is uiteraard afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u kunt laten plaatsen. Zonnepanelen leveren een gemiddelde besparing van 1600 kilo Co2 per jaar op.

Een warmtepomp

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van een huis. Dit betekent dat wanneer uw CV installatie kapot gaat, u deze moet vervangen voor een hybride warmtepomp. Vanaf 2023 is het al verplicht in de nieuwbouw.

Een warmtepomp verwarmt het huis door warmte uit de buitenlucht te halen. Wanneer u kiest voor een warmtepomp is het ook belangrijk dat uw huis goed geïsoleerd is. Een warmtepomp kunt u dus het beste combineren met het isoleren van de gehele woning. Het aanschaffen van een hybride warmtepomp is een grote investering. Op dit moment kost een hybride warmtepomp tussen de €5000,- en €12000,-.

Het financiële plaatje

Het verduurzamen van een woning kost geld. Uiteraard kunt u in aanmerking komen voor verschillende subsidie regelingen, maar u zult zelf ook een investering moeten doen. Afhankelijk van de gekozen mogelijkheden lopen de kosten snel op. Hoe kunt u dit het beste financieren? U kunt ervoor kiezen om uw hypotheek over te sluiten of gebruik te maken van de overwaarde van uw huis. Daarbij zijn er ook andere mogelijkheden om geld te lenen. Wilt u meer informatie over de financieringsmogelijkheden? Maak een afspraak met een adviseur van Gana Adviesgroep. Samen met u gaan we kijken wat voor uw situatie de beste optie is.

Download de informatiesheets

Ik wil mijn huis verduurzamen