Uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, dubbel verzekerd?

20 mei 2024
Uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, dubbel verzekerd?

We horen vaak van onze relaties dat ze, door de vele verschillende verzekeringen die er zijn, bang zijn voor dubbele verzekeringen en de extra premie die ze daardoor moeten betalen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering. Relaties denken dat ze dubbel verzekerd zijn wanneer ze beide in hun verzekeringsmap hebben.

Verschillende verzekeringen         

Het antwoord op de vraag of relaties dubbel verzekerd zijn wanneer ze zowel een overlijdensrisicoverzekering als een uitvaartverzekering hebben is: Nee. Beide verzekeringen zijn totaal verschillend. Ze dekken een ander risico af en dienen een ander doel. Uiteraard is er wel een overeenkomst waardoor de verwarring ontstaat. Beide verzekeringen zijn er om het leven van uw nabestaanden gemakkelijker te maken.

Uitvaartverzekering

Bij een uitvaartverzekering zegt de naam het al, deze is er om de kosten voor een uitvaart te betalen. Maar eigenlijk is deze verzekering meer dan het afdekken van de kosten alleen. Bij een uitvaartverzekering hoort ook een stuk begeleiding. Zo worden de nabestaanden geholpen bij het regelen van de uitvaart. Het ontzorgt de nabestaanden in een hele moeilijke periode.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering sluit u af om ervoor te zorgen dat uw nabestaanden geen financiële zorgen hebben na uw overlijden. Na uw overlijden keert de verzekering een vooraf bepaald bedrag uit. Het bedrag kan worden gebruik om het maandinkomen aan te vullen of voor het aflossen van een deel van de hypotheek. Dit zorgt ervoor dat uw nabestaanden niet in financiële moeilijkheden komen na uw overlijden.

Het verschil tussen beide verzekeringen

Naast de overeenkomst tussen de verzekeringen zijn er ook duidelijke verschillen. Een overlijdensrisicoverzekering sluit u af met een vooraf bepaalde looptijd van bijvoorbeeld 15 of 20 jaar. Wanneer u na deze looptijd nog leeft dan heeft het risico van vroegtijdig overlijden zich niet voorgedaan en keert de verzekering niet uit. Het is eigenlijk net als bij een brandverzekering. Deze heeft u afgesloten, maar keert alleen uit wanneer er daadwerkelijk brand is geweest.

Bij een uitvaartverzekering is dat anders. Deze verzekering keert altijd uit na uw overlijden. Deze uitkering dus gegarandeerd. Daarbij heeft de verzekering een onbeperkte looptijd. Deze loopt pas af wanneer u overlijdt.

Goed verzekerd

Wanneer u beide polissen heeft bent u dus niet dubbel verzekerd. Uw nabestaanden kunnen het geld van de uitvaartverzekering niet gebruiken voor de maandlasten of de hypotheek omdat ze dit geld nodig hebben voor uw uitvaart. Het geld van een overlijdensrisicoverzekering zou, mits u vroegtijdig komt te overlijden, wel ingezet kunnen worden voor de uitvaart, maar dan lopen uw nabestaanden een stuk begeleiding mis die ze op dat moment heel hard nodig hebben. We zien dat relaties die de kosten van een uitvaart wel in een keer kunnen dragen toch kiezen voor een uitvaartverzekering, juist voor deze begeleiding en ontzorging.

Heeft u vragen over uw uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering? Wilt u ervoor zorgen dat uw nabestaanden goed verzorgd achterblijven na uw overlijden? Maak dan een afspraak bij uw adviseur van Gana Adviesgroep. Deze helpt u de juiste keuzes maken voor de, hopelijk, verre toekomst.

Meer informatie?