De impact van private lease op uw hypotheek

23 mei 2024
De impact van private lease op uw hypotheek

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor een auto te leasen. Omdat het niet voor iedereen mogelijk is om dit via zakelijke lease te regelen, worden er steeds meer private leasecontracten afgesloten. Wanneer u van plan bent om een auto te leasen en een huis te kopen, of u een huis wilt kopen wanneer u al een private leasecontract heeft, is het belangrijk om niet te vergeten dat sinds 1 april 2022 100% van het totale leasebedrag wordt meegenomen in de berekening van uw mogelijke hypotheekbedrag.

BKR-registratie

Wanneer u een private leasecontract afsluit dan wordt u geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij deze registratie wordt de hoogte van het leasebedrag vermeld. Vroeger werd in deze registratie 65% meegenomen, sinds 1 april 2022 is dat 100%. Wanneer u een overeenkomst van 4 jaar afsluit voor een bedrag van €450,- per maand, dan is het totale leasebedrag €21.600,-. Dit bedrag drukt behoorlijk op de leenruimte.

Keuze voor private lease

Op dit moment zien we dat veel mensen kiezen voor een elektrische auto in combinatie met een private leasecontract. Dit komt omdat een elektrische auto met een goede actieradius een vrij hoge aanschafwaarde heeft. Daarnaast verandert de techniek van een elektrische auto zo snel dat men bang is om over een aantal jaar met een verouderd model te blijven zitten wanneer ze de auto zelf aanschaffen. Leasen kan dan een goed alternatief zijn. Voor een vast bedrag per maand heeft u een auto en de afschrijving is niet voor uw eigen risico.

Contractduur

Het nadeel van private lease is de financiële verplichting die op een (toekomstige) hypotheek kan drukken. Het contract is vrijwel altijd langdurig omdat de korte private leasecontracten een stuk minder voordelig zijn. Ook wanneer u door omstandigheden het contract moet openbreken levert dit vaak problemen op. Daarnaast moet u er op letten dat uw schadevrije jaren niet verloren gaan wanneer het contract afloopt. Allemaal zaken die belangrijk zijn bij het aangaan van een private leasecontract.

Zakelijk leasecontract

Een zakelijk leasecontract heeft geen invloed op uw hypotheek. Ook wanneer u uw private leasecontract heeft afgesloten voor 1 april 2022 zijn er geen problemen bij het afsluiten van een hypotheek, omdat hier nog de oude regels gelden. Wanneer u nu geld moet lenen om een auto te kopen. dan wordt deze ook bij het BKR geregistreerd. Dat is ook zeker iets om mee te nemen bij de keuze voor een eigen auto of een lease auto.

Heeft u een lease auto en wilt u weten hoeveel geld u kunt lenen voor de aankoop van een huis? Neem contact op met een adviseur van Gana Adviesgroep. Onze adviseurs staan voor u klaar met goed advies.

Meer informatie?