Banksparen

Wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en u stopt met werken, dan wilt u er wel van verzekerd zijn dat u de dingen die u altijd al had willen doen, nog steeds kunt doen. In de praktijk blijkt vaak dat met alleen een AOW-uitkering die u van overheidswege ontvangt u niet voldoende inkomen overhoudt om uw levensstijl zoals u die gewend bent voort te zetten. Het door u opgebouwde werkgeverspensioen helpt vaak, maar wat als u deze niet opgebouwd heeft of er een “pensioengat” is ontstaan doordat u minder of als ZZP’er heeft gewerkt?

Wat is banksparen?

Een van de mogelijkheden om uw toekomstig pensioen nu al aan te vullen is banksparen. Bij banksparen kunt u nu, met belastingvoordeel, geld apart zetten voor later. Banksparen staat ook wel bekend als pensioensparen. Bij banksparen bouwt u een bedrag op door inleg en het hierover ontvangen rendement. Bijvoorbeeld totdat u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Vanaf de vooraf gekozen einddatum kunt u het opgebouwde bedrag periodiek laten uitkeren. Zo heeft u voor uzelf een aanvullende pensioenuitkering opgebouwd.

Wat is het verschil met gewoon sparen?

Bij banksparen spaart u op een aparte, gesloten rekening. U stort, maar kunt dit geld niet vrijelijk opnemen. U kiest een einddatum waarop het gespaarde bedrag laat uitbetalen. U kunt wel eerder laten uitbetalen, maar dit is vaak een dure oplossing. U betaalt over uw inleg op uw bankspaarrekening geen inkomstenbelasting. Deze wordt pas berekend op het moment dat u uw bankspaartegoed laat uitkeren. Doet u dit eerder dan de afgesproken datum dan kan er, naast een (mogelijke) boete, alsnog een flink bedrag voor inkomstenbelasting betaald moeten worden. Profiteren van fiscaal voordeel ontstaat dus voornamelijk als de uitkering van uw opgebouwde tegoed na uw AOW-leeftijd plaatsvindt omdat u dan (mogelijk) in een lagere inkomensklasse valt.

Kan ik met banksparen alles belastingvrij sparen?

Nee, dit is maar mogelijk tot uw pensioentekort. De Belastingdienst biedt u de mogelijkheid om dit pensioentekort te berekenen gebaseerd op uw gebrek aan pensioenopbouw in het lopende jaar (jaarruimte) en de zeven voorafgaande jaren (reserveringsruimte). Dit bepaalt voor u de drempel tot waar u vrij kunt sparen voor uw pensioen.

Meer weten over: Banksparen?

Let op: op het moment dat u overgaat naar de uitkeringsfase van uw bankspaaroplossing dan betaalt u over uw uitkeringen wel inkomstenbelasting. Het belastingvoordeel ontstaat deels doordat u deze later betaalt en op het moment van uitkeren mogelijk in een andere inkomensklasse valt.

Wilt u de mogelijkheden van banksparen onderzoeken?

Banksparen is slechts een van de mogelijke oplossingen voor het treffen van een oudedagsvoorziening. Of deze voor u de juiste is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Gericht advies, toegespitst op uw wensen en mogelijkheden, is daarom zeker aan te raden. Wanneer u interesse heeft om de mogelijkheden te onderzoeken staat een financieel adviseur van Gana Adviesgroep voor u klaar. Neem vandaag nog contact op voor een kennismakingsgesprek.

De voordelen van banksparen

Veelgestelde vragen Banksparen

Is het rendement van een spaarrekening of banksparen hoger?

Bij een spaarrekening krijgt u een bepaalde rente over het geld dat u inlegt. Bij banksparen is deze rente vaak hoger, omdat het geld dat ...

Wat is het voordeel van banksparen?

Bij banksparen kunt u geld apart zetten voor later met belastingvoordeel. U betaald geen inkomstenbelasting over het geld. Dit wordt pas berekend wanneer u het ...

Kan ik het geld dat ik spaar bij banksparen vrij opnemen?

Nee, dat is niet mogelijk. Het geld dat u inlegt kunt u niet vrij opnemen. Het geld wordt uitgekeerd vanaf een vooraf gekozen einddatum.

Kan ik zelf de einddatum van het banksparen bepalen?

Ja, wanneer u kiest voor banksparen bepaald u ook wanneer de uitkeringen gaan starten. Dit is altijd pas na uw AOW-leeftijd omdat het fiscale voordeel ...