Cybercriminaliteit neemt een enorme vlucht. We zien het de laatste jaren steeds vaker in de vorm van mails, SMS berichten, maar ook steeds meer bedrijven worden gehacked. Hoe kunt u dit als ondernemer voorkomen? Wij hebben voor u een aantal punten op een rij gezet waar u op moet letten als ondernemer.
Zorg voor goede educatie
Er zijn tegenwoordig verschillende trainingen op het gebied van digitale beveiliging. Dit zorgt voor extra bewustzijn. Daarbij leert u meer over de manier waarop cybercriminelen werken en denken. Zo is het duidelijker hoe u uw bedrijf kunt beschermen.
Bespreek het met uw personeel
Dit is een heel belangrijk punt. Maak cybercriminaliteit bespreekbaar met uw werknemers en collega’s. We maken allemaal wel eens een fout door een verkeerde mail te openen. De gevolgen hoeven niet altijd desastreus te zijn. Door het onderwerp bespreekbaar te maken en te overleggen waar opgelet moet worden, kunnen fouten worden voorkomen. Ook weten de collega’s en werknemers wat ze moeten doen, wanneer het toch een keer fout gaat.
Maak een duidelijk beleid hoe er gewerkt moet worden binnen de digitale werkomgeving. Tegenwoordig werken we niet alleen meer op kantoor. Dit zorgt ervoor dat inloggen in een systeem nog veiliger moet gebeuren. Een openbaar wifi-netwerk brengt bijvoorbeeld risico’s met zich mee. Hoe kunnen jullie er binnen het bedrijf voor zorgen dat er geen ‘indringers’ gebruik van kunnen maken, wanneer er toch op een openbaar netwerk gewerkt moet worden. Dit soort afspraken moeten duidelijk zijn.
Zorg ervoor dat het duidelijk is welke apparaten allemaal op het digitale netwerk draaien. Dit zijn vaak niet alleen computers en printers, ook lichtsystemen en camera’s zijn verbonden met het netwerk. Door te zorgen dat alle ‘gebruikers’ beschermd zijn, kunnen hackers minder goed binnen dringen.
Zorg ervoor dat uw gastnetwerk niet verbonden is met het beveiligde netwerk. Wanneer hackers dan toch binnen weten te dringen via het gastnetwerk, dan kunnen ze niet bij de beveiligde informatie.
Zijn er systeem- of software updates? Voer deze gelijk uit. Updates zijn heel belangrijk, maar veel bedrijven voeren ze niet direct uit. Toch zijn het vaak de systemen die niet up-to-date zijn, waar hackers weten binnen te dringen.
Zorg ervoor dat duidelijk is hoe er gehandeld moet worden wanneer er toch een cyberaanval plaats vindt. Zo zorgt u ervoor dat de werknemers niet in paniek raken. Als de taken goed verdeeld zijn, weet iedereen wat er van hen verwacht wordt als er toch een hacker is binnengedrongen in het systeem.
Deze preventieve aanpak moet steeds bijgewerkt worden. De bescherming is een continu proces. Wees duidelijk in de communicatie naar alle partijen en help elkaar wanneer dit nodig is. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om een cyberverzekering af te sluiten. Zo bent u verzekerd wanneer het toch misgaat en wordt u geholpen. Wilt u meer weten over de cyberverzekering? Maak een afspraak met een adviseur van Gana Adviesgroep.