Het is winter en dan zetten we de kachel of open haard weer lekker aan. Met de hoge energieprijzen zorgt u er natuurlijk voor dat de warmte binnen blijft. Maar sluit uw huis niet hermetisch af, ventileren is heel belangrijk ook wanneer het buiten heel koud is. Een koolmonoxidevergiftiging ligt op de loer wanneer u alles afsluit en niet zorgt voor voldoende ventilatie.
Koolmonoxide is een gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van een brandstof in een cv-ketel, geiser, gasfornuis, kachel of open haard. Het gas is heel giftig en reukloos. Het is zonder apparatuur niet te meten en te ontdekken. In Nederland overlijden jaarlijks tussen de 5 en 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast belanden enkele honderden mensen in het ziekenhuis. Koolmonoxidevergiftiging is heel gevaarlijk omdat het niet altijd op tijd herkend wordt. De klachten zoals misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid komen ook bij heel veel andere aandoeningen voor. Het is een misverstand dat koolmonoxide alleen vrijkomt bij verouderde apparatuur. Nieuwe apparatuur kan door een defect of verkeerde aansluiting ook de uitstoot van koolmonoxide veroorzaken.
Omdat in ongeveer 50% van de gevallen de cv-installatie de oorzaak is van de koolmonoxidevergiftiging is het belangrijk dat deze minimaal één keer per jaar gecontroleerd wordt. Dat geldt natuurlijk ook voor de geiser, gashaard of kachel en vergeet niet dat de schoorsteen ieder jaar geveegd moet worden wanneer u een open haard heeft. De controle van de cv-ketel mag sinds 1 april 2023 alleen gedaan worden door een gecertificeerd bedrijf. Het is verboden om zelf aan het verwarmingstoestel te klussen. Een gecertificeerd installatiebedrijf herkent u aan het CO-vrij logo.
Wilt u koolmonoxidevergiftiging voorkomen? Zorg er dan voor dat u regelmatig uw verwarmingstoestel laat controleren en installeer CO-melders. Sinds juli 2022 is het wettelijk verplicht om rookmelders op te hangen, maar een CO-melder is niet verplicht. Toch is het erg verstandig om deze te installeren. De CO-melder waarschuwt op tijd wanneer koolmonoxide opbouwt in uw huis. Een CO-melder hangt u in dezelfde ruimte als uw cv-ketel of verwarmingstoestel. Kijk voor een goede CO-melder bijvoorbeeld eens in onze preventieshop. Zo weet u zeker dat u op tijd gewaarschuwd wordt.
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.