Horecazaak gesloten? Blijf waakzaam!

De horeca is inmiddels al 4 weken gesloten. Daar waar u tijdens de Paasdagen normaal gesproken grote drukte zou verwachten, is de realiteit helaas flink anders. De een bezorgt maaltijden, de ander grijpt deze tijd aan voor klusjes die al een tijd hebben liggen wachten. Of u nog dagelijks in uw zaak aanwezig bent of deze misschien een keer per week bezoekt om wat dingen af te handelen, het blijft ook zonder gasten van belang om waakzaam te zijn. Juist nu er niet elk moment van de dag iemand aanwezig is, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Brandrisico

Het risico op brand in een horecaonderneming is bij een leegstaande zaak mogelijk nog groter. Omdat er niemand is om het tijdig op te merken. Maak daarom regelmatig (mogelijk elke dag) een inspectieronde door uw zaak. Even om een aantal dingen te checken, voor de zekerheid. De adviseurs van Gana Adviesgroep hebben een handige checklist voor u opgesteld.

Checklist

Aan de hand van deze checklist controleert u gemakkelijk of alles in goede orde achtergelaten is. Sommige zaken zijn mogelijk minder van toepassing als u nog dagelijks maaltijden bereidt, maar zijn toch goed om even na te lopen:

  • Laat uw bedrijfsruimte ordelijk en netjes achter, laat brandbare zaken niet rondslingeren.
  • Dit geldt voor zowel binnen als buiten het pand; houd brandbare zaken tenminste 10 meter buiten het pand.
  • Haal wanneer mogelijk de elektrische spanning van de apparaten en draai de gasleidingen dicht.
  • Controleer periodiek elektrische installaties, kabels en leidingen.
  • Maak apparaten, ovens en filters regelmatig schoon.
  • Check blusapparatuur en blusdekens en hang ze in het zicht.
  • Zet alle installaties, in de mate van het mogelijke, volledig stil en stroomloos (uiteraard met uitzondering van brand-, diefstal en technische alarmsystemen).
  • Denk hierbij ook aan uw wasmachine en droger. Laat deze apparaten niet aan als er niemand aanwezig is!
  • Sla brandbare- en licht ontvlambare vloeistoffen op in brandwerend afgescheiden lokalen met vloeistofdichte inkuiping of op lekbakken.
  • Draai kranen dicht, ook die van de glazenspoeler.
  • Maak de sifons regelmatig schoon.
  • Controleer periodiek uw flexibele waterleidingen.
  • Check nu en dan uw dak en dakgoten.
  • Tenslotte, controleer dat alle (brandwerende) deuren en poorten gesloten zijn bij vertrek.

Loop deze punten regelmatig na; controle is geen wantrouwen maar juist in deze tijd erg belangrijk. Wij hopen op deze manier dat wanneer de maatregelen worden verminderd of aangepast u weer met uw onderneming verder kunt gaan. Heeft u vragen of kunt u hulp gebruiken bij zaken rondom de sluiting van uw bedrijf? Schroom dan niet om contact op te nemen met een adviseur van Gana Adviesgroep.